Články a novinky

Testování cyklocomputeru Sigma ROX 11.1 EVO

Datum: 24.03.2022
  • topkolo
  • elektrokola
  • Příslušenství

Dnes se podíváme na perfektní a cenově dostupné cyklocomputery Sigma, které jsou vhodné pro každého kdo používá elektrokolo nebo klasické kolo. 

K dostání na našem eshopu budete mít modely ROX 2.0, ROX  4.0 a ROX 11.1 EVO. Všechny modely mají zhruba stejnou velikost, disponují stejným uchycením na řídítka, je možné je propojit s mobilní aplikací a podporují funkce navigace. Cyklocomputery je také možné propojit s některými elektrokoly a nahradit tak tovární displeje. Součástí balení každého cyklocomputeru Sigma je samotný displej držák na řídítka, dobíjecí kabel na usb-c a návod pro nastavení a práci s mobilní aplikací. 

Zobrazit na e-shopu

Pojďme se podívat na rozbalení a první nastavení nejvyšší řady modelu ROX 11.1 EVO.

Model působí trochu větším a robustnějším dojmem než řada 2.0 na bočních stranách jsou umístěny tlačítka pro ovládání, které jsou dostatečně velké a je velmi snadné je ovládat také při jízdě. Ze zadní strany zařízení najdeme konektor pro nabíjení přes USB-C, který je chráněn gumovou krytkou.

Při prvním spuštění nás zařízení vyzve k výběru jazyka. Je velmi příjemné zjistit, že je rozhraní také v češtině (i když někdy jsou v překladech překlepy, což by mohla vyřešit aktualizace softwaru). V dalším kroku nás zařízení vyzve ke spárování s mobilní aplikací. 

Mobilní aplikace a párování

Pojďme ji tedy stáhnout. Po načtení QR kódů v manuálu jsem byl přesměrován na oficiální stránky Sigma s kartou produktu. Bohužel jsem nenašel odkaz ke stažení aplikace, a tak jsem jí musel stáhnout přímo z obchodu Google Play (pro Android). Název aplikace je SIGMA RIDE App. Po stažení a otevření aplikace je potřeba odsouhlasit obchodní podmínky a vyplnit základní informace ve svém osobním profilu. Po uložení osobních informací stačí v aplikaci vybrat model cyklocomputeru a na cyklocomputeru potvrdit párování s mobilním telefonem. Proces párování proběhl během několika sekund a bez jakýchkoliv technických zádrhelů. 

Prostředí aplikace je velmi přehledné a intuitivní. Zkusím nyní využít potenciál GPS navigace a vytvořit v aplikaci první trasu kterou se pokusím přenést do cyklocomputeru a následně navigaci využít v praxi. Při pokusu o vytvoření nové trasy jsem bohužel nenašel možnost, jak trasu vytvořit přímo v mobilní aplikaci. Aplikace však umožňuje import tras ve formátu GPX. Zkusil jsem tedy přejít na mapy.cz a vytvořit svou první trasu kterou jsem si jednoduše uložil ve formátu gpx.

Soubor jsem sem následně naimportovat do mobilní aplikace. Okamžitě po importování trasy se mi zobrazily základní údaje o trase jako jsou mapa a plán cesty, celková vzdálenost, výška, stoupání a klesání. Kliknutím na tři tečky v pravém horním rohu aplikace a následně pokračováním přes tlačítko “odeslat trasu do zařízení” se spustila synchronizace mezi telefonem a cyklocomputerem. Po několika sekundách se na zařízení zobrazila hláška, že synchronizace proběhla úspěšně. 

Zobrazit na e-shopu

Navigace v praxi 

Nastavil jsem si v zařízení Sigma trasu, kterou jsem si předem definoval na mapy.cz a naimportovat do zařízení. Výběr uložené trasy je velmi jednoduchý a jízdu spustíme v podstatě na 3 kliknutí.

Na začátek musím pochválit přehledné rozmístění všech informací na displeji. Nic nemusím dlouze hledat a měření rychlosti, výšky, teploty a dalších parametrů je velmi přesné. Máte také možnost vytvořit si vlastní uživatelský profil a uspořádat si jednotlivé informace na displeji podle sebe.

Co je na druhou stranu trochu zklamáním, tak to že zařízení neumí zobrazovat cesty. V praxi to znamená, že se vám podle souřadnic do cyklocomputeru přenese předdefinovaná trasa, respektive její tvar a podle toho vás následně šipka v navigaci naviguje správným směrem. Pokud preferujete jízdu na klasických silnicích nebo vyznačených cyklostezkách, tak může navigace fungovat dobře. Bohužel vzhledem k tomu, že v navigaci nejdou vidět konkrétní cesty, může se také stát to, že pokud budete mít více odboček za sebou, tak nepoznáte kterou byste se měli vydat. Pokud z vyznačené trasy sjedete, zařízení vás ihned pípnutím upozorní a šipka navigace vám začne ukazovat směr kterým se máte vrátit na vyznačenou trasu.

Tento nedostatek s navigací Však kompenzuje to, že pokud máte zařízení připojeno přes bluetooth k mobilnímu telefonu a otevřete si v telefonu současně aplikaci Sigma, tak se vám navigace spustí také přímo v aplikaci. Výhodou tohoto využití je to, že aplikace využívá podkladovou mapu od Googlu, takže vidíte přehledně veškeré cesty a terén. Další pozitivum, které toto využití může mít je to, že mobilní aplikace využívá GPS signál ze zařízení Sigma a tím pádem méně vybíjí mobilní telefon, jako je tomu například v případě využití navigace přímo v telefonu.

Jak jsem zjistil později, zařízení je možné propojit s navigací Komoot. V té si jednoduše nastavíte trasu, schováte telefon do kapsy nebo brašny a cyklocomputer vám ukazuje trasu o něco přesněji než v případě nativní navigace. Při použití aplikace Kommot byste tak měli například spolehivě zvládnou projekt kruhový objezd nebo rozpoznat všechny odbočky ve městě. 

Po dokončení jízdy je možné absolvovanou trasu jednoduše uložit a následně zobrazit v aplikaci a vyhodnotit. K dispozici jsou veškeré důležité údaje o jízdě. Pokud zařízení propojíte s elektrokolem, tak navíc získáte ukazatele, na kterých přehledně uvidíte specifikace o jízdě z vašeho elektrokola, jako je například výkon, kadence a další.

Závěr 

Pokud bych měl nějak obecně shrnout to jak zařízení funguje, tak se jedná určitě o velmi zajímavý výrobek. Nabízí rozumný kompromis mezi funkcemi a cenou. Sigma ROX 11.1 EVO sice nenahradí klasickou navigaci na 100%, ale GPS modul je velmi zajímavým doplňkem k běžným funkcím tachometru. I když možná někdy na poprvé minete nějakou odbočku, tak mohu s klidným svědomím říct, že vás Sigma vždy dovede do cíle a ukáže správný směr. Pokud tedy rádi jezdíte ať už po cestách nebo přírodou, nemusíte se bát že byste se ztratili. Ve své cenové třídě se jedná o velmi šikovný výrobek, který splní účel, pro který byl vytvořený.

Zobrazit na e-shopu