Články a novinky

Jak se starat o elektrokolo – Péče o baterii

Datum: 28.04.2020
  • topkolo
  • elektrokola
  • Ostatní

Pokud čtete tento článek, pravděpodobně už se vám v garáži nebo sklepě zabydlelo elektrokolo. Aby vám spolehlivě sloužilo několik tisíc kilometrů, bude potřeba se o něj pořádně starat a nezanedbávat jej. Údržba elektrokola je podobná, jako u kola klasického. Největší rozdíl nastává při údržbě, resp. správném používání baterie. Určitě nic nepokazíte ani tím, když si před jízdou prostudujete manuál k elektrokolu nebo si necháte poradit našim zkušeným personálem, který vám s radostí vše vysvětlí. 

Baterie, aneb správné nabíjení

Jelikož je baterie jednou z nejdražších částí elektrokola a v podstatě jednou z těch nejdůležitějších, určitě vás zajímá, jak se o ní správně starat, aby zvládla co nejdéle poskytovat dostatek energie pro motor vašeho elektrokola. 

Mezi nejčastěji používané baterie patří Li-on, které jsou relativně lehké a disponují dlouhou životností.


Kolik nabíjecích cyklů baterie zvládne?

Baterie v dnešní době zvládnou projít až stovkami nabíjecích cyklů. Efektivita baterie trvá při běžném používání v průměru 4-5 let. Po uplynutí této doby pravděpodobně začnete u svého elektrokola sledovat nižší dojezd na jedno nabití. Aby si baterie udržela svou kapacitu co nejdéle, doporučujeme ji pravidelně nabíjet a to i v případě, kdy elektrokolo nevyužíváte. 

Dřívější a starší typy baterií se potýkaly s tzv. paměťovým efektem, který zakazoval nabíjení baterie dříve, než byla zcela vybitá. Tento fakt nás v dnešní době naštěstí nelimituje a baterii tak můžeme dobíjet po každé vyjížďce i přesto, že je třeba ještě nabitá na 50%. Baterii tím nijak neuškodíte. Pokud byste chtěli životnost baterie mírně prodloužit, někteří výrobci doporučují baterii při každém cca 15 – 20 tém nabíjení zcela vybít a následně plně nabít.
 
Nabíjení a jízda v chladných nebo vlhkých podmínkách

Pokud jste milovníkem jízdy v náročných podmínkách a zrovna jste se vrátili z vyjížďky, během které vás doprovázelo chladné nebo deštivé počasí, doporučujeme nechat baterii chvíli (cca 15-20 minut) odpočinout při pokojové teplotě a následně začít nabíjet. 

Během nabíjení, pokud je to možné, doporučujeme používat originální nabíječku doporučenou výrobcem. 

Optimální skladování baterie elektrokola

Baterii pro elektrokola je vhodné skladovat v podmínkách s pokojovou teplotou. Baterie by měla být ideálně v nabitém stavu. Pravidelně (1x za měsíc) zkontrolujte stav nabití baterie. Pokud výrazně klesne, doporučujeme baterii dobít i přesto, že ji nepoužíváte. 

Doporučení na závěr

  • Neskladujte baterii v chladném nebo vlhkém prostředí
  • Pravidelně baterii dobíjejte
  • Snažte se dodržovat časy pro dobíjení uvedené výrobcem (ne všechny baterie mohou mít kontrolu proti přebíjení)
  • Nenechávejte baterii na elelektrokole během převozu (za předpokladu, že máte elektrokolo připevněné na venkovní straně auta, nemusí platit např pro karavany)
  • Doporučujeme koupit si k baterii neoprenový obal, který baterii chrání před chladem a vodou v náročných podmínkách

V případě jakýchkoliv dotazů se neváhejte obrátit na naše prodejce nebo techniky.