Články a novinky

Jak připravit elektrokolo na sezónu

Datum: 23.03.2022
  • topkolo
  • elektrokola
  • Ostatní

Zdá se, že zima už to definitivně vzdala a nastala pravá cyklistická sezóna. Ještě před tím, než poprvé vyrazíte se pojďme společně podívat na to, jak byste měli elektrokolo připravit na novou sezónu. Aby elektrokolo správně fungovalo, je potřeba věnovat nějaký čas základní údržbě.

Čištění elektrokola

Pokud jste elektrokolo před zimou odstavili v ne úplně čistém stavu, není to sice ideální, ale nic tak zásadního se neděje. Během jarní přípravy vše napravíme. Přípravu elektrokola tedy začneme důkladným očištěním od všech nečistot. Nejprve elektrokolo namočíme vodou – doporučujeme použít například zahradní hadici nebo podobně nízký tlak vody. Při mytí elektrokola se vyvarujte vysokotlakým čističkám – ulehčí vám sice práci s čistěním, ale velký tlak vody může kolu uškodit a voda se přes těsnění dostane i tam, kam by neměla.

Nejlepší způsob, jak elektrokolo pořádně umýt, použít kýbl s vodou a například smetáčkem nebo houbou a každou část kola vyčistit. Doporučujeme také použití profesionální cyklokosmetiky, kterou najdete na našem e-shopu. Nejen že elektrokolo dokonale očistí, ale zajistí také impregnaci a lesk jednotlivých dílů.

Vyprání řetězu

Pohonný systém (řetěz, přehazovačka a kazeta) si zaslouží extra péči. Velkou pozornost věnujte čistění řetězu, pro které doporučujeme použít speciální pračky na řetěz. Využít ale můžete také kartáč a čistící prostředek. Nečistoty nalepené na řetězu tvoří brusnou pastu, která snižuje životnost řetězu i kazety.

Po důkladném vyčištění řetězu použijte kvalitní mazivo, které zajistí hladký pohyb všech komponent, prodlouží životnost pohonného systému a postará se o to, aby elektrokolo při jízdě nevrzalo.

Zkontrolujte brzy

Určitě s námi budete souhlasit v tom, že brzdy jsou ještě důležitější než motor. Proto se před jízdou ujistěte, že fungují správně. Na brzdné ploše kotoučů může po delší době ulpět mastnota, která snižuje efektivitu brzd, a proto je nutné kotouče vyčistit. Na odmaštění doporučuje použít odmašťovač brzdových kotoučů. Pokud jste alespoň trochu zruční, můžete také vyndat brzdové destičky, zkontrolovat jejich opotřebení a jemně je očistit smirkovým papírem. Po dokončení čištění vše vraťte zpět na své místo a důkladně zkontrolujte, zda brzy správně fungují.

Promazání vidlice

Kluzáky vidlice doporučujeme čistit po každé jízdě, aby se nazanášely. Konec konců, funkční odpružení zajišťuje především vaše pohodlí a pokud vidlice nebo zadní tlumič nebudou fungovat správně, přicházíte tím zbytečně o komfort a dobrý pocit z jízdy.

Vidlici před promazáním otřeme suchým hadříkem a následně promažeme těsnění silikonovým olejem. Nikdy však nepoužívejte klasický olej - zničili byste těsnění vidlice a čekal by vás nákladný servis.

Namazanou vidlici několikrát propružte, aby se mazivo dostalo všude kam má. Zbytek maziva můžete opět setřít hadříkem – pokud byste na vidlici mazivo nechali, zbytečně by se na ni lepil při jízdě prach a nečistoty. Pokud máte vzduchovou vidlici, zkontrolujte tlak, popřípadě dofoukněte podle vaší aktuální hmotnosti.

Kontrola plášťů

Máte na plášti trhliny nebo příliš ojetý vzorek? Neriskujte defekt a kupte si nové pláště. Pokud si nevíte rady s jejich výměnou, v našem autorizovaném servisu se o výměnu pláště postaráme. Pokud jsou pláště v pořádku, tak stačí zkontrolovat tlak v duši. Správnou hodnotu nahuštění najdete na boční straně každého pláště.

Zkontrolujte špice

Roztočte rukou kolo a pohledem na něj zkontrolujte, jestli se točí rovně. Pokud se netočí zcela rovně, ale hází do stran znamená to, že byste měli kolo vycentrovat. Centrování vám také zajistíme v našem servisním středisku.

 

Na závěr už jen můžete vzít klíč se šroubovákem a preventivně „objet“ všechny šrouby na elektrokole a zkontrolovat jejich dotažení. V případě, že je nějaký volný, s citem jej dotáhněte.